Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

accidente tienri

Se cred stăpânii şoselelor, le place viteza, dar habar nu au ce le poate maşina. Şi tot ei recunosc că nu sunt pregătiţi pentru situaţii limită. Sunt concluziile celui mai recent studiu care analizează profilul tinerilor şoferi din România. Anual, un sfert dintre accidentele rutiere sunt provocate de conducătorii auto cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani.

 

O treime dintre tineri nu folosesc centura de siguranţă atunci când se află la volan şi aproape niciodată atunci când sunt pasageri şi stau în spate. Am făcut o simulare, pentru a arăta cum se simte impactul când o maşină s-ar lovi, de exemplu, de un cap de pod.

„În momentul unui impact, să zicem la 40 de kilometri la oră, cel care nu va purta centura de siguranță din spate îl va lovi pe cel din faţă. Cel care nu poartă centura într-o maşină va fi cel care va fi criminalul celorlalţi, el îi va omorî pe toţi ceilalţi, sigur că şi pe sine”, spune dr. Emil Gătej, instructor psiholog.

 

O altă problemă a tinerilor este că apasă prea mult pedala de acceleraţie în localitate, unde spun ei, depăşesc şi cu 20 de kilometri pe oră limita de viteză legal admisă.

Acest lucru înseamnă că distanţa de frânare va creşte şi evitarea unui pieton, de exemplu, va fi din ce în ce mai dificilă. Nu este de mirare că o parte dintre victimele pe şosele ale şoferilor tineri sunt chiar pietoni.

Citește continuarea pe digi24.ro