Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

centrul-calinesti.jpg

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești ar urma să fie restructurat.

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități a solicitat introducerea CRRNPAH Călinești pe lista unităților care intră în procesul de dezinstituționalizare, care pot beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul POR 2014-2020.

În acest sens, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului propune un plan de restructurare a acestei unități. 

 „Această unitate este una de tip vechi, în care activitățile de găzduire, de preparare și servire a mesei, spațiile pentru activități de ergoterapie, pentru asistență de specialitate, pentru activități cultural-educative și recreere se fac în mai multe pavilioane, cu grad ridicat de uzură, care nu permit desfășurarea activităților specifice în condiții de siguranță, confort și cu respectarea standardelor în vigoare”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre aflat astăzi în atenția aleșilor județeni.

Centrul de la Călinești este singurul din Prahova inclus pe lista centrelor care intră în procesul de dezinstituționalizare, sistem bazat pe servicii alternative comunitare. Proiectul prevede realizarea a  10 „locuințe protejate”, pe terenul pus la dispoziție de Consiliul Local Florești, precum și înființarea a patru centre de zi, în care persoanele cu dizabilități să beneficieze de servicii specifice.

În prezent, camerele centrului sunt supraaglomerate și nu respectă standardele de calitate în vigoare. Clădirile de aici au o vechime de aproape 200 de ani. Centrul are o capacitate de 235 de locuri, aici fiind internate 119 persoane.

Conform evaluărilor, 93 de persoane vor putea intra într-un proces de dezinstituționalizare, prin realizarea unor „locuințe protejate”, restul bolnavilor fiind persoane imobilizate la pat sau vârstnici care necesită supraveghere și îngrijire specifică și continuă.