Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

adapost noapte ploiesti

Zeci de persoane din Ploiești, dar și din alte localități ale județului primesc găzduire la Centrul Social al Primăriei Ploiești.

Venirea sezonului rece a generat aglomerație la adăpostul de noapte al municipalității. Ieri seară, temperaturile la Ploiești au coborât cu mult sub 0 grade Celsius. La Adăpostul de noapte au ajuns 58 de persoane, dintre care 10 femei, iar restul bărbați.

Rar povestesc cum au ajuns pe străzi. De cele mai multe ori spun că viața le-a fost schimbată din cauza necazurilor. Unii au rude care le-au întors spatele. Alții au rămas singuri pe lume. Cei mai mulți au avut familii, însă din cauza alcoolului au pierdut tot ce aveau mai de preț... Familia și acoperișul de deasupra capului.

Multora le este rușine cu situația în care au ajuns și a fost nevoie de mult timp să se împace cu ideea că sunt oameni ai străzii. Printre ei sunt și doi ingineri. Au terminat facultatea, unul la UPG, iar altul la Politehnică... Viața ulterioară și-a pus amprenta pe chipul lor. Amândoi au aproximativ 60 de ani.  

 

La Centrul social, situat în zona de Sud a Ploieștiului, vin însă și persoane cu vârsta de peste 30 de ani, rămași pe drumuri. 

Singura alinare este că Primăria Ploiești le oferă, în fiecare noapte, găzduire la adăpost. Aici au posibilitatea să facă o baie caldă și să-și spele rufele, să bea un ceai cald... Peste zi merg la Fundația lui Nini Măcelaru, unde primesc o masă caldă... Iar viața se scurge lent, mult prea lent... 

Adăpostul de noapte de la Ploiești are o capacitate de 50 de locuri. Dat fiind numărul mare al oamenilor străzii, numărul de locuri a fost suplimentat cu paturi și saltele.

Ca în fiecare an, având în vedere temperaturile scăzute, programul de la adăpost, respectiv între orele 19.00 - 09.00, a fost suplimentat. Oamenii străzii pot rămâne aici și peste zi. Singura condiție este să respecte regulamentul. Nu au voie să facă scandal, să dețină obiecte contondente ori să consume alcool. Trebuie să respecte curățenia și liniștea. Iar dacă părăsesc centrul în timpul nopții pleacă pe propria semnătură. În caz contrar pot să-și piardă locul în adăpostul de noapte. Iar acest lucru este cunoscut de toți beneficiarii, care sunt conștienți că adăpostul de noapte este singura lor alinare: un loc cald unde primesc găzduire și au parte de o vorbă bună din partea personalului. O mână de oameni inimoși care înțeleg drama acestor oameni rămași fără un acoperiș deasupra capului...