Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

mihai apostolache

Prin adoptarea de catre Guvern a deja celebrei Ordonante de Urgenta nr.13/2017, executivul nu a facut altceva decat sa puna, din nou, la colt legislativul, considera conferentiar universitar Mihai Apostolache.

Parlamentul Romaniei este unica autoritate legiuitoare a tarii potrivit art. 61 alin.1 din Constitutia Romaniei. La aceasta norma, care reprezinta regula, s-a stabilit si exceptia: posibilitatea Guvernului de a interveni pe taram legislativ prin ordonante simple, ordonante care pot fi adoptate de catre Guvern in baza unei legi de abilitare adoptata de Parlament. Dar si exceptia la exceptie: interventia in plan legislativ de catre Guvern prin ordonante de urgenta in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata.

Vedem, insa, ca regula a fost inlocuita cu exceptia, lucru care se datoreaza, in primul rand, lipsei de reactie a parlamentarilor.

In loc sa critice Guvernul pentru gestul de a reglementa relatii sociale primare in locul autoritatii legislative, chiar in plina sesiune a Parlamentului, fie ea si extraordinara, parlamentarii s-au grabit sa curete murdaria facuta de adoptarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta nr.13/2017, prin adoptarea de catre forul legislativ a legii de respingere a faimoasei ordonante. Cum cred cei care formeaza Parlamentul Romaniei astazi ca vor schimba in bine imaginea legislativului, daca aplauda interventiile Guvernului in plan legislativ? Pe de o parte se sustine ideea recastigarii de catre Parlament a statutului sale constitutionale, iar pe de alta parte, se incurajeaza Guvernul sa legifereze in locul Parlamentului.

Un Guvern care sfideaza Parlamentul sfideaza, practic, poporul, Parlamentul fiind organul reprezentativ suprem al poporului roman. Prin urmare, dupa votul pentru respingerea Ordonantei de Urgenta nr.13/2017, Parlamentul trebuia sa dea si un vot de neincredere pentru Guvern. Prin gestul sau, Parlamentul a sanctionat doar actul Guvernului, nu si pe emitentul actului respectiv, apreciaza Mihai Apostolache.