Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

suparare-consiliul-judetean.jpg

Angajații Consiliului Județean Prahova au întrerupt astăzi activitatea pentru puțin timp solicitând majorarea salariilor la nivelul celor practicate de alte instituții de același rang din țară. Dacă s-ar pune în aplicare o astfel de decizie, salariile la Consiliul Județean Prahova ar depăși cu mult 1.000 de euro, ajungând chiar la 2.000 de euro.

O decizie a Curții Constituționale, adoptată la finele lunii decembrie, a iscat o adevărată isterie la nivelul Consiliului Județean Prahova. Prin această decizie se consfințește dreptul ca nivelul salariilor să fie la aceeași valoare în toate consiliile județene din țară. Adică, salariile ar urma să ajungă între 4.000 și 13.000 de lei.

Angajații instituției au solicitat astăzi uniformizarea salariilor, având în vedere că alte Consilii Județene din țară au pus în aplicare deja decizia Curții Constituționale.

„A fost vorba despre o întâlnire sindicală făcută în timpul programului. Am solicitat deja un raport de activitate al angajaților, pentru că nu mi se pare corectă procedura în care s-a pus această problemă. Într-adevăr, pe 21 decembrie 2016 a apărut această decizie a Curții Constituționale, însă momentan nu există un punct de vedere cum poate fi aplicată o astfel de decizie. Acesta este motivul pentru care am solicitat puncte de vedere atât de la Ministerul Administrației, Ministerul Muncii, dar și Ministerul Justiției cu privire la interpretarea deciziei. Noi am făcut o estimare a sumelor necesare pentru aplicarea unei astfel de măsuri și am solicitat puncte de vedere și de la alte consilii județene care au pus în aplicare decizia. În mare, dacă se va aplica o astfel de măsură, față de bugetul alocat în 2016 pentru cheltuieli salariale creșterea ar fi de 90%. Adică față de circa 9 milioane cât a fost bugetul la acest capitol anul trecut, în 2017 cheltuielile ar urma să fie cifrate la 20 de milioane de lei. Asta pentru că, de la 1 februarie se aplică deja creșterea cu 20% a salariului”, a declarat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, pentru Observatorulph.ro.

În cazul în care o astfel de măsură ar urma să fie aplicată și la Prahova, cel mai mic salariu din Consiliul Județean Prahova ar urma să fie de 4.000 de lei, un economist, de exemplu, urmând să încaseze lunar 10.000 de lei.

Trebuie precizat că decizia nu se aplică pentru funcțiile de președinte sau vicepreședinte Consiliului Județean, indemnizațiile acestora urmând să fie de două sau chiar de trei ori mai mici ca al unor angajați ai instituției.

 Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a mai anunțat că , în proiecția de buget au fost prevăzute sumele pentru majorarea salariului, însă momentan nu a fost semnată dispoziție în acest sens, având în vedere că nu a venit niciun răspuns la adresele transmise de instituția pe care o conduce.