Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

lege

Printre prahovenii care ar putea beneficia de modificările Codului Penal se numără parlamentari, primari, consilieri județenei și angajați cu funcții de conducere din mai multe instituții publice.

 

Articoulul 297 din Codul Penal, cel care se referă la abuzul în serviciu, este propus pentru a fi modificat, astfel încât să nu mai poată fi trași la răspundere decât funcționarii publici care au cauzat o pagubă mai mare de 200. 000 de lei dacă și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu. În prezent, același articol de lege nu prevede nicio restricție cu privire la valoarea prejudiciului. În plus se diminuează semnificativ și pedepsele, de la pedeapsa cu închisoare de la 2 -7 ani, la 6 luni – 3 ani, în noua formă, dacă așa a intra în vigoare.

Art. 297 este propus pentru modificare astfel : Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte  un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Art. 297 (forma valabilă în prezent)

Abuzul în serviciu

  1. Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Fostul primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, este acuzat de abuz în serviciu (trei acte materiale, două în dosarul privind finanțarea FC Petrolul și una în dosarul ASESOFT).

 Iulian Bădescu a fost inculpat în dosarul “Lupii Galbeni” pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracţiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale) şi două infracţiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În cel de-al doilea dosar în care Bădescu a fost trimis în judecată, alături de Sebastian Ghiță, fostul edil este și în acest caz acuzat de o faptă de abuz în serviciu.

Dacă în primul dosar, prejudiciul calculat de procurori se ridică la valoarea de 8.000.000 de lei, iar în cauza în care este acuzat că a finanțat ilegal ehcipa de baschet ASESOFT, a produs un prejudiciu de  1.500.000 lei. 

Având în vedere că valoarea prejudiciilor este mult mai mare decât limita minimă impusă de noua formă încă neaprobată a Codului Penal, Bădescu nu are cum să beneficieze de amnistie pentru abuzul în serviciu, dar poate beneficia de o pedeapsă redusă.

Mircea Cosma  fostul președinte al Consiliului Județean Prahova și Daniel Alixandrescu, funcţionar public având calitatea de director al unor departamente în cadrul Consiliului Judeţean Prahova au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Ploiești pentru  luare de mită şi abuz în serviciu. Cosma și Alixandrescu nu pot beneficia de amnistie, prejudiciul depășind suma de 6 milioane de lei în dosarul în care au fost deja condamnați pe fond.

“Ca urmare a suplimentării nejustificate, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale şi a supraevaluării valorii estimate a achiziţiei a fost prejudiciat bugetul judeţului Prahova cu suma totală de 6.077.273, 24 lei, reprezentând: 1.513.971 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea lucrării “Modernizare DJ 101 I, Buda - Nedelea, jud. Prahova”, 308.489,20 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea de ”Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe”, 4.254.812,38 lei, contractele de servicii de deszăpezire campania 2012-2013”, conform unui comunicat DNA.

Cei doi pot beneficia de o reducere a pedepsei.

În dosarul în care fostul deputat PNL Mircea Roșca a fost trimis în juecată pentru fapte de corupție, co-inculpați cu fostul parlamentar sunt alte opt persoane, funcționari publici, care sunt judecate pentru abuz în serviciu.

ROȘCA MIRCEA - deputat în Parlamentul României - în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență dintre care una în formă continuată, precum și pentru instigare la săvârșirea a patru infracțiuni de abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unor foloase necuvenite,

STRÂMBEANU ADRIAN – fost director al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, în stare de libertate sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unor foloase necuvenite și luare de mită,

DAVID SIMONA – director al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călinești – județul Prahova, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

MALEA MARIANA
 - responsabil cu achizițiile publice în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călinești, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

SAVU CRISTINA
 – fost director economic în cadrul Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia - județul Prahova, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

FÂCĂ MIHAIL
 – fost administrator public al județului Prahova, în prezent secretar de stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

SEMCU ADRIAN EMANUIL – fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

ȘERBĂNOIU GABRIELA CRISTINA – fost șef al Serviciului Achiziții Publice și Contracte din cadrul Direcției Patrimoniu a Consiliului Județean Prahova, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

În această cauză, procurorii au reținut că bugetul unor instituții au fost prejudiciate cu o sumă mai mare de 200.000 de lei, în urma infracțiunii de abuz în serviciu.

“În vederea recuperării prejudiciilor și a punerii în aplicare a măsurii de siguranță a confiscării speciale a bunurilor ce au făcut obiectul infracțiunilor de corupție, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ale inculpaților, până la concurența sumelor de 20.000 euro și 553.965,68 lei – obiect al celor două infracțiuni de trafic de influență, de 215.136,33 lei – reprezentând prejudiciul total cauzat celor patru instituții publice comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, de 187.142, 27 lei – folosul necuvenit obținut de S.C. ADLIV TERMO SRL Comarnic și S.C. STANEVIP SRL Comarnic, precum și de 3290 lei – obiect al infracțiunilor de dare și luare de mită”, conform comunicatului DNA.

Așadar, nici inculpații din acest dosar nu pot beneficia de amnistie, dat fiind valoarea prejudiciului, dar pot primi pedepse reduse, dacă vor fi găsiți vinovați de abuz în serviciu.

Dosarul Vlad Oprea, primarul localității Sinaia

În doarul primarului suspendat al localității Sinaia, două persoane sunt acuzate de infracțiunea de abuz în serviciu și una de complicitate la abuz în serviciu.


POPESCU RUXANDRA, judecătoare la Judecătoria Sinaia, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

OPREA VLAD GHEORGHE, primar al orașului Sinaia, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

RĂDULESCU BEATRICE EUGENIA, secretar al orașului Sinaia, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Prejudiciul stabilit de procurorii DNA depășește și în această cauză limita de 200.000 de lei, care le-ar putea permite celor trei să beneficieze de amnistie.

“(…)Urmarea a fost că orașul Sinaia și Consiliul Local Sinaia au fost obligate să încheie contracte de vânzare – cumpărare pentru trei terenuri în suprafață totală de peste 500 metri pătrați care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la prețuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 920.716,64 lei (214.734,39 euro) și un folos necuvenit în același cuantum pentru cei trei concesionari”, conform comunicatului DNA.

Dosarul Horia Tiseanu, primar al municipiului Câmpina

În dosarul primarului municipiului Câmpina, patru persoane au fost puse sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Această cauză nu a fost încă deferită justiției, iar, surse judiciare au precizat că cercetările au fost extinse în cauză, așa că, nu putem să ne raportăm pentru moment la prejudiciul estimat de anchetatori.

TISEANU HORIA LAURENȚIU, primar la municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- luare de mită. 

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: 

ECATERINESCU GHEORGHE, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

GHEORGHE CARMEN DANIELA, la data faptei director executiv în cadrul Poliției Locale Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

MICU COSTIN-OCTAVIAN, reprezentant legal al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul Florin Anghel, fost președinte al CJ Prahova și fost deputat

Trei persoane au fost trimise în judecată în dosarul fostului președinte al CJ Prahoa sub acuzațiile de abuz în serviciu.


ANGHEL FLORIN SERGHEI, președinte al Consiliului Județean Prahova, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

CORNEA DĂNUȚ MARCEL, președinte al Consiliului de Administrație al S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A, împuternicit cu atribuții de director general, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

COSMA ANDREEA OANA, notar public, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii au reținut un prejudiciu total  produs în dauna S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A de 18.694.990,34 lei (în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca”), așadar nici acești inculpați nu pot beneficia de amnistie, doar de pedepse reduse, dacă vor fi găsiți vinovați de instanță pentru abuz în serviciu.

Dosarul certificatelor fale de handicap

Deși în această cauză au fost deferite justiției nu mai puțin de zece persoane, doar două dintre acestea sunt acuzate de abuz în serviciu. Este vorba despre Viorica Oniga, fosta șefă a comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap și Ioana Borcan, membru al acestei comisii.

ONIGA VIORICA, în stare de arest preventiv, preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova la data faptelor, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită, în formă continuată, 
- abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, 
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată şi 
- fals intelectual, în formă continuată, 

BORCAN IOANA, membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni: 
- luare de mită, în formă continuată, 
- abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, 
- complicitate la înşelăciune, în formă continuată, 
- fals intelectual, în formă continuată.

Prejudiciul total în această cauză depășește cu mult suma de 200000 de lei, deci nici Oniga și complicele său nu vor beneficia de amnistie în cazul abuzului în serviciu

Dosarul Ciprian Stătescu, fost primar al localității Băicoi

În prezent, Stătescu se află sub control judiciar, fiind cercetat de către Parchetul de pe lângă Judecătria Câmpina pentru abuz în serviciu. Deocamdată nu se cunoaște prejudiciul care i se impută.

Dosarul Eugen David, primarul comunei Florești

Primarul comunei Florești, Eugen David, dar și soția acestuia, Simona David, consilier județean, la data săvârșirii faptelor, sunt acuzați de abuz în serviciu, evaziune fiscală, spălare de bani ,prejudiciul în cauză fiind estimat la suma de 6.500.000 de lei.

Acestea sunt cele mai importante dosare la nivelul județului Prahova în care șefi ai unor instituții publice au fost deferiți justiției sau se află încă în fază de urmărire penală pentru abuz în serviciu. Propunerea de modificare a Codului Penal se află în dezbatere publică.