Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

 

taxa rampa tarife salubritate

Problema privind suprataxa pentru rampă a isterizat zeci de primari din Prahova, care, e bună dreptate, nu au fost de acord cu umflarea tarifelor la salubritate. Viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Mediului, a susținut clar că această taxă nu trebuie să se regăsească în tariful plătit de populație și că taxa trebuie plătită de operatorii economici, în cazul în care nu reciclează deșeurile. 

Totul a fost pus pe tapet în urmă cu două zile, când primarii din Prahova au fost invitați la ședința Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor" Prahova (ADI PMP Prahova). Coincidență sau nu, chiar în ziua în care ADI PMP Prahova încerca să convingă primarii din Prahova să aprobe noul tarif de rampă, care să includă și taxa de mediu, la București, viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Mediului susținea contrariul.

Ședință cu scandal la Prahova

Mai mulți primari din Prahova au susținut că introducerea taxei de mediu în taxa de rampă nu este o procedură corectă. De exemplu, primarul din Lipănești, Robert Nica, a explicat că numai anul trecut, cu ajutorul persoanelor de la ajutorul social, la bugetul local s-au încasat 8.000 de lei, prin colectarea și valorificarea de PET-uri. Ei bine, de anul acesta, Primăria Lipănești nu mai are posibilitatea de atragere de fonduri în acest mod la bugetul local. Singurii care pot realiza reciclarea sunt operatorii economici. 

Citește și: Scandal pe tema tarifului la salubritate

Primul care s-a opus vehement unui astfel de proiect a fost chiar primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, care a explicat și motivele pentru care nu este de acord cu o astfel de procedură.

Citește și: Adrian Dobre: Nu sunt de acord cu majorarea tarifului la salubritate!

„Nu sunt de acord cu metodologia prin care ADI Deșeuri vrea să impună colectarea și plata ei. Nu au făcut absolut nimic până în acest moment și acum vor să transfere toată povara asupra populației și a autorităților locale. În concluzie, până nu ne vor prezenta o metodologie clară, care să conțină inclusiv bonusuri pentru cei care fac colectare selectivă, cei de la ADI Prahova își pot lua gândul de la o colaborare cu Ploieștiul în termenii pe care vor să-i impună acum”, a susținut Adrian Dobre, la acea dată. În cazul în care se aproba ca taxa de mediu să fie inclusă în taxa de rampă, la Ploiești tariful de salubritate, potrivit unor calcule, urma să ajungă la 7 lei/persoană/ lună.

Interesant este însă și un al doilea aspect. Taxa de depozit la rampă a fost aprobată în 2005, iar de atunci până acum a fost amânată, cu bună știință. Cert este că deși se știa de mult timp de această nouă suprataxare, la licitația derulată de ADI PMP Prahova, operatorii de salubritate au depus oferte cu un preț extrem de mic, ulterior susținând că în calculul de preț nu a fost inclusă și respectiva taxă. Prin urmare, pe 17 ianuarie, la ședința ADI PMP Prahova s-a încercat includerea taxei de depozit în tariful de rampă, care, ulterior, ieri, urma să fie aprobat într-o ședință de Consiliu Județean. Ședința Consiliului Județean Prahova a fost amânată, asta pentru că, între timp, a apărut declarația viceprim-ministrului Daniel Constantin.

Stop joc!

Viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Mediului, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu primarul general al Capitalei, că această taxă de mediu, este o taxă penalizatoare, dar atenție, va pica în sarcina operatorilor economici.

„Taxa de depozitare este o taxă care a intrat în vigoare înainte de instalarea mea în funcția de ministru al Mediului, la 1 ianuarie 2017, care a fost denumită și suprataxă sau în diferite feluri. Această taxă este, de fapt, o taxă penalizatoare pentru situația în care se află România, din punct de vedere al managementului de deșeuri. Din păcate, pe zona de reciclare, România are un procent de doar 4, 5%, iar ținta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de 50%. Sigur că preocuparea discuției noastre a fost aceea ca cetățeanul să nu fie cel care suferă. Să nu avem în perioada următoare măriri de taxe din punct de vedere al managementului de deșeuri la cetățeni sau pe administrațiile publice locale. (...) Propunerea este următoarea: taxa se menține. Intenționăm ca în perioada următoare să venim cu o ordonanță de urgență, dar care să-și atingă efectul penalizator de care vorbeam. Această taxă să se aplice la diferența între ceea ce are fiecare operator economic în obiectiv și ceea ce a realizat. Intenționăm ca procentele acestea de realizat să fie atinse. De mâine se va introduce în dezbatere publică și sperăm ca săptămâna viitoare sau peste două săptămâni să avem o OUG. Prima modificare taxa pe depozitare nu va mai fi plătită de depozitar, va fi plătită de operatorii economici, cei care transportă sau cei care depozitează, care vor avea o țintă de valorificare. Care poate fi de 20 %, de  30%, în funcție de cum rezultă din dezbaterea publică. Dacă în fiecare an nu își ating această țintă de depozitare, atunci ei plătesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferența pe care nu au atins-o”, a declarat Viceprim-ministrul Daniel Constantin, potrivit comunicatului de presă al Ministerului de Mediu.