Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

sistem card sanatate

Problemele legate de blocajele apărute în sistemul informatic dau bătăi de cap atât persoanelor care solicită consultații, dar și medicilor și farmaciștilor din Prahova.

Pacienții au reclamat că au fost puși pe drumuri luni și marți, când sistemul nu a fost operațional.

„Am fost luni la medicul de familie și nu a putut să lucreze în sistem pentru că era blocat. Astfel, nu a putut să-mi verifice calitatea de asigurat. Inițial am crezut că este vorba despre o situație care poate fi remediată în câteva minute, însă nu a fost așa. Am revenit marți, însă a fost aceeași problemă. Prin urmare am fost și astăzi la medicul de familie. De abia astăzi am reușit să-mi iau rețeta. Este o bătaie de joc, iar medicii de familie nu au nicio vină. Vecinul meu a primit rețetă de la medicul de familie, pe proprie răspundere a acestuia, însă nu și-a putut ridica medicamentele din farmacie”, ne-a semnalat problema un ploieștean.

La rândul lor, medicii de familie susțin că sunt reticenți să opereze în sistemul informatic în momentul în care  acesta nu este operațional, pe motiv că există riscul ca serviciile să nu fie validate ulterior.

„Au existat într-adevăr probleme luni și blocaje mai mici marți (n.r. pe 16 și pe 17 ianuarie) și, într-adevăr, unii colegi, pentru că există riscul ca serviciile să nu fie validate, nu au prescris rețetele. Asta pentru că serviciile prestate la cabinetele medicilor sunt validate la sfârșitul lunii. Au fost cazuri în care medicii de familie au fost obligați să plătească din propriul buzunar pentru anumite servicii de care au beneficiat pacienții, în urma auditului, Am înțeles însă că, în alte județe, au fost cazuri în care, în instanță, medicii au câștigat, pentru că de fapt persoana asigurată a beneficiat de serviciile respective”, ne-a declarat medicul Simona Schnelbach., președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Am solicitat un punct de vedere și din partea Casei de Asigurări de Sănătate Prahova.

Cert este că, la nivel național, s-a luat în calcul aprobarea unui ordin al președintelui CNAS care prevede modalitatea înregistrării serviciilor medicale în sistem offline.