Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

autobuz gpl ploiesti

Controlul efectuat de Camera de Conturi Prahova a scos la lumină și aspecte care țin de nerespectarea contractului cu privire la dotarea autobuzelor cu instalații GPL. 

 

Contractul a fost încheiat la data de 20 martie 2015. Potrivit Camerei de Conturi Prahova, contractul a fost încheiat cu „SC Inter-Gas România SRL - lider al asocierii SC Inter - Gas România SRL - SC GIMA GAS SRL - SC NVG Gas SRL concretizat în nerealizarea transformării a 45 de autobuze vechi în autobuze cu un nivel redus al emisiilor poluante și al consumului de carburant, fapt ce a avut drept consecință neatragerea fondurilor puse la dispoziția entității de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice la nivelul aprobat prin OUG nr. 17/2014. Valoarea neexecutată a contractului la 30.09.2016 este de 15.119630,10 lei - corespunzător a 45 de autobuze (preț prestație autobuz 335.991,78 lei), la care se se adaugă servicii conexe de 1.232.316,02 lei, în total 16.351.946,12 lei”. În același raport se arată că „pentru valoarea neexecutată din contract, nu au fost calculate penalități contractuale estimate de 902.473,92 lei. 

Citește și: Scandal în Consiliul Local Ploiești. Liderii de la TCE au sărit ca arși

 

Mai mult, spun inspectorii de la Camera de Conturi, „din suma de 22.315 mii lei convenită a se aloca bugetului local al municipiului Ploiești, la solicitare, conform Convenției privind finanțarea și implementarea proiectului „Transformarea autobuzelor dn funcționarea Diesel în funcționare cu gaz petrolier lichefiat în municipiul Ploiești”, încheiată între municipiul Ploiești și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, se preconizează a se încasa numai contravaloarea celor cinci autobuze realizate , respectiv 2.015,95 mii lei (9,03%). Ineficiența atragerii fondurilor convenite a se aloca conform OUG nr. 17/2014 de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice pentru finanțarea proiectului Transformarea autobuzelor din funcționarea Diesel în funcționare cu gaz petrolier lichefiat a fost consecința modului defectuos de derulare al contractului de execuție (...)”, se arată în raportul Camerei de Conturi Prahova. 

În concluzie, în decizia Camerei de Conturi Prahova s-a solicitat urmărirea executării clauzelor, dar și sancțiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligațiilor referitoare la perceperea penalităților contractuale. Termenul de realizare stabilit în urma verificărilor este de 31 iulie 2017.

Contractul privind dotarea cu instalații GPL nu a mai fost prelungit la Ploiești, grație unei hotărâri a Consiliului Local.

Aleșii locali nu au fost de acord nici cu continuarea contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Mediului, fiind invocate numeroase probleme pe care le au autobuzele care sunt deja prevăzute cu instalații GPL.